Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο Κώστας Μυλωνάς για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Κώστας Μυλωνάς
Κώστας Μυλωνάς
Ο Κώστας Μυλωνάς καταθέτει συνεχώς έργο. Έργο πολυδιάστατο. Ως συνθέτης και συγγραφέας. Ως συνθέτης έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Μουσική στο θέατρο, στον κινηματογράφο. Μουσική για πιάνο, για κιθάρα, για ορχήστρα. Κύκλους τραγουδιών και πολλά μεμονωμένα τραγούδια. Αρκετά όμως είναι και τα βιβλία, που κυκλοφόρησαν, και φέρουν την υπογραφή του. 

Ξεχωρίζουμε, την πολύτομη έκδοση «Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού», στην οποία ο συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία του «έντεχνου τραγουδιού» -όπως αυτό έχει επικρατήσει να λέγεται στις μερες μας – από το 1824 μέχρι και τα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ο Κώστας Μυλωνάς, λοιπόν, μας έστειλε ένα σύντομο κείμενο στο οποίο συν τοις άλλοις παραθέτει τη γνώμη του για την κοινωνική, κυρίως, διάσταση του «φαινομένου Στέλιος Καζαντζίδης». Τον ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.


Μας γράφει:

Χαιρετίζω την προσπάθειά σας αυτή και οφείλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να διαφυλάξετε τόσο τη μνήμη, όσο και την προσφορά του Στέλιου Καζαντζίδη.

Την περίπτωση του Στέλιου Καζαντζίδη πρέπει πρωτίστως να την κρίνουμε ως ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας. Γιατί ο τραγουδιστής αυτός, με το σπάνιο και μοναδικό ''φωνητικό όργανο'', εξέφρασε τη ζωή, τους πόθους, τον πόνο και τα πάθη μιας μεγάλης (της μεγαλύτερης ίσως) μερίδας του λαού μας κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς ν'αμφισβητήσει.Θα ήταν ψέμα να πώ ότι ανήκω σε κείνους που ένιωσαν ιδιαίτερη και μεγάλη συγκίνηση ακούγοντας τα τραγούδια του, εκτός βέβαια ορισμένων εξαιρέσεων όπως, για παράδειγμα, κάποια τραγούδια του Μάνου Λοίζου, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, κάνα δυό του Νικολόπουλου και ίσως κάποιων άλλων.

Όμως πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις, δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε την μεγάλη αγάπη που έτρεφαν γι αυτόν και τα τραγούδια του οι λαϊκές μάζες. Για το λόγο αυτό το φαινόμενο ''Στέλιος Καζαντζίδης'', θα πρέπει να διερευνηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί μπορεί να φωτίσει σφαιρικά πολλές πλευρές του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος κοινωνικού μας βίου.


Κώστας Μυλωνάς


Επισκεφτείτε την προσωπική ιστοσελίδα του Κ. Μυλωνά: www.kostasmilonas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: